Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Kdo mě zná, ten je má :-)

Mušovská záchrana



První dva závody první ligy skončily pro náš KMK feeder team katastrofou a před Mušovem jsme byli na zcela posledním místě tabulky.  Na Mušově jsme proto neměli co ztratit a tomu jsem přizpůsobil i taktiku s kterou jsme nastoupili do závodu.

Závodní úsek Pasohlávky je pro mě poměrně dobře známá voda, na které jsem se účastnil již několika feedrových závodů. Jedná se o revír, kde lze obvykle udělat dobrý výsledek pouze na velkých cejnech. Tomu je potřeba přizpůsobit krmení, živé návnady i způsob lovu.

Velkým cejnům se většinou ke břehu moc nechce a ve vzdálenosti kratší než 40 metrů je obvykle šance na pěkné umístění jen za předpokladu, že vítr fouká proti břehu. Z výběru živých návnad je potřeba zajistit kvalitní malou i velkou patentku a dostatečné množství hnojáků. Červů a pinek stačí jenom trocha, mušovští cejni na ně obvykle nemají příliš vekou chuť.

Přípravu na závod jsem bral tentokrát poměrně zodpovědně. Zejména jsem se soustředil na chytání na vzdálenost okolo padesáti metrů. V zásadě se jedná o maximum, na které jsem schopen relativně přesně nahazovat.  V průběhu tréningů jsem zkoušel házet i k šedesáti metrům, ale měl jsem docela problém s opakovatelností náhozů. Celkem často docházelo k tomu, že dva tři náhozy byly pěkně přesné, ale další nához nedoletěl ani na klip. Docházelo tak k přílišnému rozšíření zakrmeného místa.

Velkou výhodou bylo, že týden před ligovými závody probíhal na stejném revíru krajský přebor jednotlivců, kam se mohl přihlásit každý registrovaný závodník. Krajský přebor se tak stal ostrým tréningem pro celou řadu ligových závodníků, kteří si měli možnost ověřit, jak bude zvolená strategie fungovat v konkurenci dalších závodníků.

Já obě kola zkoušel chytat zcela jinak, jak z hlediska vzdálenosti, tak i  v míchání dvou zcela rozdílných krmení. Jednička v prvním kole a sedmička v druhém jasně napověděly, kudy cesta povede a čeho se vyvarovat. Jednoznačně se potvrdilo, že vzdálenost cca 45 metrů v prvním kole funguje výborně, kdežto 35 metrů v kole druhém byl celkem propadák. Navíc jsem měl při kratší vzdálenosti paradoxně větší problém s přesností zakrmení, kdy moje pruty Hardy Marksman Extreme házely na kratší vzdálenost nějak divně J Dále se mi docela podařilo prověřit krmení, kdy standardní cejnová kombinace od MVDE (Gold Pro Bream+ Turbo + Record Zilver) tentokrát fungovala podstatně lépe než černý cejn od Senzasu.

O týden později jsem tak do ligového závodu šel s tím, že nebudu nic zkoušet a prostě udělám to samé. Pro první kolo jsem tak opět namíchal ověřené krmení MVDE, zaklipoval na 45 metrů nakrmil asi 10 košíčků a na asi pátý nához začal chytat cejny. Poctivě jsem jim celý závod dohazoval pod tlamy patentku s hnojákama, za což se mi odměnili tím, že se celých pět hodin vytrvale drželi v zakrmeném místě a přestávku si dali pouze v době, kdy je z krmení vytlačili kapři. Výsledkem tak byla první ligová jednička v sektoru a šance na záchranu pro náš team. Vzhledem k tomu, že Radek přidal krásnou sektorovou trojku, tak nálada po prvním dni panovala výborná.

Na druhý den rosnička hlásila zintenzivnění větrných poryvů a tak většina závodníků zakrmila podstatně blíže s předpokladem, že vítr přitáhne ryby blíže ke břehu. Já jsem tvrdošíjně zůstal na 45 metrech z prvního dne, ale tentokrát to bylo příliš mnoho. První hodina závodu byla poměrně úspěšná a na zvolené vzdálenosti se mi dařilo ryby poměrně pěkně odchytávat. Poté ale vítr podstatně zintenzivnil a já začal mít problém do zakrmeného místa vůbec dohodit. Navíc pokud se mi to zrovna povedlo, tak došlo k tomu, že vítr za letu strhával košíček s krmením do boku a tak jsem měl ve výsledku krmení roztahané přes celý horizont. To se pochopitelně projevilo na množství záběrů a okolní závodníci mě začali nepěkně dotahovat. K mému štěstí se závod o hodinu zkrátil a já tak těsně uhájil druhé místo v sektoru. Nejlépe v sektoru zachytal Karel Skalický, který chytal snad ještě o trochu dál něž já a přitom velmi přesně.

Kluci z teamu si s větrem a vlnami poradili ještě podstatně hůř než já a zbyla na ně v sektoru pouze čísla 8 a 9. Celkově však Mušov pro nás znamenal posun v tabulce a oživil šanci na udržení v první lize LRU feeder.