Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Kdo mě zná, ten je má :-)

Jaký kmenový vlasec na feeder?



Sezóna se nám pomalu blíží a tak jsem začal oprašovat své feedrové nádobíčko. Vím, že je to ostuda, ale teprve teď čistím z prutů naschlé krmení, promazávám navijáky, přebírám návazce ve forpasovnících a zvažuji, jaké kmenové vlasce si letos pořídím.

Zkušeným závodníkům dnes asi neprozradím nic nového. Nicméně tento článek je určen spíš rekreačním feedrařů, kterým by měl přinést nejenom počáteční orientaci ohledně vhodných průměrů, ale i několik tipů na konkrétní značky vhodných feedrových vlasců.

Chytám na všech tipech revírů od zarostlých slepých ramen, přes klasické kaprové rybníky až po velké řeky jako je Labe v Mlékojedech. Využívám proto feedrové pruty všech kategorií od lehoučkého pickeru Shimano Speedmaster až po 150g Team Daiwa heavy feeder.

Rozpětí kmenových vlasců je proto velmi široké. Na heavy feedery používám silony o průměru okolo 0,22 a pro některé specifické případy i pletenku o průměru 0,14mm. V případě silonů pro medium a heavy feeder jednoznačně preferuji nízkou průtažnost a dobrou oděruvzdornost. Heavy feedry používám prakticky jenom na větších řekách a na stojácích typu Mušov, kde je obvykle výhodou chytat co nejdál.  Opakované katapultování těžkých krmítek dovede méně odolný vlasec roztřepit tak, že někdy nepřežije ani tři hodiny závodního chytání. Na stojáku je při lovu na delší vzdálenost zase důležitá co nejmenší průtažnost a tím i dobrá detekce záběru.

Nejvíce ale v průběhu roku využívám pruty medium. Zde je z důvodu častého chytání zatížení vlasce natolik extrémní, že při použití běžných vlasců jej měním i několikrát v průběhu sezóny.

Oproti tomu na picker a lightko mám nejraději klasický měkčí silon o průměru 0,16 mm a nevadí mi, pokud je trochu průtažný. Rozhodující je co nejmenší míra viditelnosti pro ryby a dlouhodobá odolnost vůči UV záření.

Za poslední 3 roky jsem vyzkoušel všechno možné, ale zatím jsem nenašel vlasec, který by mi svým chováním vyhovoval na 100%. Několik favoritů přece jenom mám:

Picker + lightko: Jeden z nejlepších vlasců na jemné chytání s pickerem je AWA-Shima Strike One. Vlasec je poměrně jemný, ale přitom dostatečně odolný vůči otěru a vyniká vysokou pevností v uzlu. Rád jej používám i na plavanou s Boloňkou a na ulra light přívlač. Strike One své pozitivní vlastnosti bohužel poměrně rychle ztrácí a podléhá degradaci UV zářením. Zhruba po dvou měsících používání se jeho pevnost výrazně snižuje a je potřeba jej převinout vnitřní částí ven a využít tak tu část, která byla kryta před působením slunce. Po dalším měsíci chytání jsem jej musel kompletně vyměnit. Alternativně jsem zkoušel použit fluorcarbon Eclipsia, který je oproti UV vysoce odolný a vydrží celou sezónu v podstatě beze změny. V případě flurcarbonu jsem ale měl problémy s praskáním v uzlu při opakovaném „šokovém“ zatížení vlasce krmítky při nahazování. Také samotná tvrdost a malá průtažnost flurcarbonu nebyla při jemném pickerovém chytání zrovna výhodou. Po dobré zkušenosti s Techniem na medium prutech, bych letos chtěl vyzkoušet jeho měkčí variantu Shimano Antares i na pickerech.

V případě heavíčka jsem loni používal Awashimu ZanderPike s průměry 0,19 a 0,21. Jedná se o vlasec překvapivě odolný, který tvrdošíjně vzdoruje opotřebení a bez problému vydrží celé závodní kolo, aniž by došlo k přílišnému roztřepení nebo dokonce utržení. Mé nadšení schladilo až přeměření mikrometrem, kdy v případě devatenáctky se jednalo o poctivou dvaadvacítku a 0,21 má ve skutečnosti průměr 0,24. Také odolnost proti UV záření není právě vzorová. Pro letošek bych chtěl zkusit Stroft ABR. Nedělám si iluze, co se týká skutečného průměru vlasce, ale dle zkušenosti kolegů by měl být otěru odolný jako ZenderPike a proti UV by měl vzdorovat podstatně lépe.

Celkem jasno mám s výběrem vlasce na media. Loni jsem používal Trabucco T-Force Special Feeder v průměru 0,18 mm. Na začátku se jednalo o hodně dobrý vlasec, nicméně po dvou měsících hodně intenzivního chytání byl zralý na výměnu. Na radu Ládi Hrabala jsem loni použil vlasce ShimanoTechnium 0,18 (klasický černý, tvrdý jako drát) a vlasce na obou mediích vydržely až do konce sezony.

 

Komentář ke článku (0)