Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Kdo mě zná, ten je má :-)

Prodám bednu Sona Phoenix









EDIT: Bedna je prodaná. Článek nechávám jako informační zdroj pro rybáře, kteří zvažují zakoupení bedny.

 

Před několika dny jsem zveřejnil inzerát na prodej závodní plavačkové bedny Sona Phoenix. Množství dotazů které se na mě sneslo ze strany potenciálních kupců, mě přimělo zodpovědět je hromadně.

Bednu Sona Phoenix jsem si pořídil před dvěma roky jako použitou od závodníka, který končil s aktivní závodní plavanou. Jedná se o starší modré provedení, které si lidé často pletou s aktuální řadou Galaxy. V reálu se ale jedná o bednu, která je až na pár detailů shodná s aktuálním černým Phoenixem. Moje provedení je nejblíže sedačce Phoenix 1105 - http://sona.cz/shop.php?akce=cisloproduktu&id=2008021660&name=phoenix-1105-5-kazet.

Jedná se o závodní sedačku klasické konstrukce, která je velmi odolná a robustní. Sedačka nepodlehla ani značnému zatížení mé nekonfekční postavy, ani drsnému zacházení na mušovských kamenech. Výhodou je i to, že pokud se Vám podaří ztratit nějaký šroubek, zámek kufru, či konektor, Sona Vám jej dodá prakticky obratem a to za velmi příjemné ceny.

Oproti novému černému provedení Phoenixu se bedna odlišuje zejména designem. Funkčně je téměř totožná, snad s výjimkou změn v oblasti transportního systému a náhrady části lisovaných matiček svařovanými.

Důvod proč jsem se rozhodl právě pro tuto bednu, byl poměrně jednoduchý. V okamžiku, kdy jsem to začal se závoděním v LRU feeder brát vážně, jsem zjistil, že bedna mi může přinést několik výhod oproti konkurenci s křesílky.

Předně s bednou máte garanci stabilního posedu, bez ohledu na terén na břehu revíru. Obzvláště na svažitém břehu, nebo na kamenech novomlýnských nádrží, je bedna neocenitelným pomocníkem.

Bedna mě osobně přinesla také podstatné zvýšení přesnosti náhozu. Díky tomu, že sedíte pokaždé stejně, tak i Vaše náhozy jsou pokaždé stejné a do stejného místa. Přesnost zakrmení je totiž základem úspěšného feedrového závodění.

Bedna mi částečně pomohla i v organizaci a transportu rybářského nádobíčka. Proč částečně? Phoenix sice obsahuje dostatečné množství růžný šuplátek a schránek. Nicméně v okamžiku, kdy jsem je zaplnil forpasy, navijáky a zejména krmítky, jsem zjistil, že bedna ztěžkla natolik, že její transport je pramálo komfortní. Ve výsledku tak část výbavy (zejména krmítka) nosím i nadále odděleně.

K bedně jsem si sice vyrobil transportní systém značky „samodomo“, ale není to úplně ono a vyladěnosti transportního systému od Rive nebo Mila se ten můj nepřibližuje ani omylem.

Oproti tomu originální sklopná podlážka pro nohy se osvědčila velmi dobře a oproti různým internetovým recenzím jsem neměl problémy s jejím sklápěním při větším zatížení. Je to dané tím, že podlážku lze ve správně poloze aretovat kolíkem, který ji udrží v rovině i při chybně ustavených nohách.

Díky tomu, že jsem bednu koupil od aktivního závodníka, byla dovybavena celou řadou příslušenství. Standardní držák vezírku, deštníku a malé plato, byly doplněny o držáky matchového prutu, háky na děličku, feedrové rameno a hrazdu. Z uvedených doplňků jsem ocenil zejména hrazdu a velké plato. Standardně dodávané malé plato sice není špatné, ale teprve po doplnění o velké, získáte ten správný prostor pro všechny návnady a nástrahy. Hrazdu jsem nejprve využíval pouze jako náhradu rukovítka transportního systému, ale postupně jsem zjistil, že nejen v plavačce ale i ve feedru se jedná o šikovného pomocníka. Zejména v případě velmi opatrného braní ryb oceníte možnost opřít si prut o hrazdu a o koleno s tím, že ruka je zcela volně a přirozeně položená na prutu a okamžitě reaguje na sebemenší záběr.

Proč bednu prodávám?

Sona je sice slušná bedna, ale jedná se spíše o bytelný závodnický entry level. S bednou jsem závodil dva roky a pomohla nám k postupu do první ligy LRU feeder. Oproti nové bedně se ta moje samozřejmě vyznačuje určitým opotřebením – sem tam škrábanec, nějaká ta protáčející se matička, ošlapaná podlážka, prodřený roh na sedátku … Nic z toho ale nebrání jejímu praktickému použití a s bednou bych mohl klidně chytat dál a nic až tak podstatného by mi nechybělo. Nicméně špičková konkurence je dnes dál a jak říká klasik „mám velmi jednoduchý vkus, spokojím se vždy s tím nejlepším.“

Aktuálně plánuji investici do nové bedny a rozhodují se mezi Comic One a Rive XT 451. Comic je v podstatě taková Sona dotažená do detailu. Robustní kulaté nohy, které Vám neproklouznou ani v tom nejtěžším terénu. Velké plato, které lze pro potřebu transportu inteligentně přicvaknout k noze. A dolní kastlík, který lze jednoduše vyndat a nosit zvlášť.

Rive 451 oproti Colmicu přináší navíc lehkost a eleganci, geniální transportní systém a modulární systém kastlíků, kdy si snadno poskládáte konfiguraci dle individuálních potřeb feedraře. Za to si ale Rive nechá zaplatit nepěkné finanční částky. Navíc se jedná o bednu, která již není tak robustní a z doslechu vím o několika případech, kdy praskl rám, jež je prakticky neopravitelný.

Oproti tomu, s použitou bednou Sona Phoenix získáte prakticky vše, co potřebujete a to za minimální cenu. Tu jsem vzhledem k bohatému příslušenství stanovil na 5000 Kč, s tím že se jedná o částku, která není o mnoho vyšší, než cena samotného příslušenství. Nemám ale problém snížit o trochu cenu bedny, za podmínky že bude bez některých zajímavých komponent, jako jsou zejména háky na děličku nebo velké plato.

 

 

Komentář ke článku (2)